Turism in masivele Rarau-Giumalau

Masivele Rarau-Giumalau constituie o zona turistica de mare importanta in cadrul Carpatilor Orientali. Insemnatatea ei pentru turism deriva din urmatoarele aspecte:

– varietatea peisajelor naturale impuse de relief si vegetatie;

– accsibilitatea determinata de prezenta culoarelor de vale care incadreaza cele doua masive montane, a unor sosele modernizate (Suceava-Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei si dinspre Maramures pe valea Bistritei catre Moldova) si a unei cai ferate (Suceava-Vatra Dornei)

– existenta a doua centre turistice insemnate la periferie (Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei) ce constituie puncte de plecare pentru principalele fluxuri de turisti.

(Vedere Masivul Giumalau)

(Muntii Rarau)

Muntii Rarau-Giumalau fac parte din Muntii Bucovinei, fiind situati in nordul Carpatilor Orientali, in bazinele hidrografice superioare ale Moldovei si Bistritei.

Potentialul turistic este format din elemente ale cadrului natural diferite ca tip si frecventa in cele doua masive.

Masivul Giumalau, aflat la vest de vaile Izvorul Giumalau si Chiril, este alcatuit din roci cristaline (sisturi cristaline, gnaise). Ca urmare infatisarea de ansamblu releva masivitate, exprimata prin interfluvii plate si rotunjite si putine varfuri ascutite. In structura orografica se impune o culme centrala cu desfasurare NV-SE corespunzatoare aliniamentului de roci cu rezistenta cea mai mare si care are altitudini mai mari de 1450 m. In partea centrala se afla varful Giumalau (1857 m) din care se desprind, spre nord, vest si sud, interfluvii secundare in lungul carora apar poduri netede la 1000-1200 m si 1350-1450 m. Ele se termina spre vaile Bistritei si Putna prin versanti cu panta mare. Vaile care le separa sunt adanci si cu versanti abrupti. In lungul lor se afla numeroase drumuri forestiere si poteci (unele cu marcaje turistice) ce duc spre varful Giumalau.

(Crucea de pe Vf. Giumalau)

Padurile de fag, amestec si molid imbraca cea mai mare parte a masivului. Poienile apar pe de-o parte la baza acestuia (pe versanti limitrofi asezarilor de pe valea Bistritei), iar pe de alta parte la nivelul podurilor interfluviilor principale.

Cele mai insemnate obiective turistice din acest masiv sunt:

creasta centrala (indeosebi sectorul dintre varfurile Chilii, Giumalau, Poiana Ciungilor) cu versanti cu panta mare, grohotisuri, o bogata vegetatie subalpina (afin, ienupar) si numeroase puncte de belvedere asupra unei mari parti din Carpati;

(Cabana Giumalau)

stancile, versantii abrupti si ingustarile (cheile) de pe valea Bistritei (indeosebi intre localitatea Rusca si Cheile Zugreni);

vaile inguste cu repezisuri frecvente;

rezervatia forestiera din bazinul Putnei (padure seculara de molid) si pastravarii (Putna).

(Jneapan)

Masivul Rarau, desi este mai scund, concentreaza un numar mai mare de obiective turistice, situatie care-i confera justificat locul principal in activitatile turistice montane din Romania. Pe langa sisturile cristaline care alcatuiesc masa principala a acestor munti, se adauga rocile sedimentare mezozoice si indeosebi calcarele. Ca urmare, eroziunea s-a manifestat diferentiat punand in evidenta reliefuri variate. Si aici exista o culme centrala la peste 1300 m (doar trei varfuri depasesc 1600 m – Rarau – 1651 m, Popchii Raraului – 1628 m, Pietrele Doamnei – 1634 m) cu desfasurarea vest-est si o serie de culmi secundare, ce cad in doua-trei trepte spre Moldova si Bistrita.

(Masivul Rarau)

Relieful ofera cele mai multe si variate obiective turistice. Cele mai frecvent cautate sunt:

Pietrele Doamnei – un relief ruiniform alcatuit dintr-un ansamblu de turnuri din calcare mezozoice incrustate cu corali si amoniti, cu inaltimi de la sub 10 m la peste 70 m inconjurat de o masa de grohotisuri cu dimensiuni variabile. A rezultat prin fragmentarea unui varf calcaros. Are numeroase trasee de alpinism;

(Pietrele Doamnei)

Pietrele Buhei – rezervatie geologica si geomorfologica situata pe valea Izvorul Alb;

Varful Rarau – pentru abrupturi si pentru panorama larga ce se deschide;

(Varful Rarau – 1651 m)

Varful Popchii Raraului, Piatra Soimului (cu relief de turnuri, rezervatie geologica cu suprafata de 1 ha) si Piatra Zimbrului – un imens perete abrupt de calcare;

Cheile Moara Dracului in calcare si dolomite (rezervatie geologica si geomorfologica – 10 ha), cheile au o lungime de 60-70 m, o latime medie de 4-5 m, pereti inalti si numeroase surplombe;

Munceii din sudul orasului Campulung Moldovenesc (Magura, Runc, Bodea) si langa Pojorata (Adam si Eva) sunt formati din calcar, au inaltimi in jur de 1000 m, contin fosile; cu versanti cu panta mare, dar impaduriti si poale cu poieni pe care s-au amenajat partii de schi;

(Muntii Adam si Eva din Pojorata)

Pestera cu Lilieci de pe fundul unui aven cu dimensiuni mari, situata la aprox. 1 km nord de Pietrele Doamnei;

Cheile Bistritei de la Zugreni (circa 1,5 km de vale ingusta, cu versanti abrupti, care descrie meandre incatusate). Aici se gasesc o serie de stanci cu forme ciudate cum ar fi: Coltul Acrii, Piatra lui Osman, Grindul Puscatei, Rapa Scara, Stanca Coifului.

Cheile Zugreni se gasesc in apropierea localitatilor Sunatori si Chiril, pe drumul national dintre Piatra Neamt si Vatra Dornei. Rezervatia geologica Cheile Zugreni-Pietrosul este cea mai importanta zona protejata prin lege a partii de nord al Muntilor Bistritei si reprezinta cel mai impresionant sector al cursului raului Bistrita. Zona este cunoscuta si frecventata de turisti datorita cabanei Zugreni, care este amplasata pe o insula inconjurata de raul Bistrita si care este un loc de unde pornesc mai multe trasee turistice spre Rarau-Giumalau, resp. Muntii Bistrita.

In acest spatiu se afla si o planta unicat mondial denumita Pietrosia levitomentosa, descoperita in apropierea cabanei Zugreni.

Masivul Rarau este acoperit cu paduri de amestec si conifere. Ultimele formeaza in est, in bazinul Slatioara (intre 800 si 1350 m altitudine) o rezervatie mare (810 ha) in cadrul careia exista exemplare de molid in varsta de 300-500ani (diametre de peste 1 m si inaltimi de 40-50 m), alaturi de brad, tisa, fag. Pajistile ocupa suprafete insemnate in nord, pe versantii Bistritei si pe culmile mai insemnate la peste 1250 m. Pe muntele Todirescu, deasupra codrului secular Slatioara, exista o rezervatie botanica (44 ha), cu un numar mare de elemente floristice, multe dintre ele fiind specii endemice ( ghintura, sangele voinicului, floarea de colt, argintica, bulbuci etc).

(Floare de colt)

(Sangele voinicului)

Dintre elementele faunistice ocrotite prezinta interes cinegetic ursul brun sau carpatin, cerbul carpatin, capriorul, rasul, cocosul de munte, cocosul de mesteacan.

Din ansamblul tabloului elementelor climatice, de la statia Rarau, pentru turism retinem: temperatura medie a lunii ianuarie (cea mai coborata) este de -7,7 grade Celsius, iar a lunii august de 11,8 grade Celsius; din noiembrie si pana in aprilie mediile lunare sunt negative, iarna avand o durata de 5 luni.

Elementele antropice, desi putine, au o importanta deosebita pentru turism. Schitul Rarau, mutat la finele secolului XVIII, cand Bucovina a fost ocupata de austrieci, de pe versantul nordic pe cel sudic; a fost refacut in poiana initiala dupa 1990. Se adauga biserica de la Slatioara si tot ansamblul de obiective naturale si sociale de pe vaile limitrofe.

(Mitropolia Slatioara, comuna Rasca)

Infrastructura turistica

Echipamentul turistic din cele doua masive este alcatuit dintr-o retea densa de poteci cu marcaje turistice ce urca din vaile Moldova si Bistrita spre varfurile Giumalau si Rarau. Pe calea ferata accesul se face pe tronsonul Suceava-Vatra Dornei, iar rutier pe drumul national Suceava-Vatra Dornei precum si prin soseaua, ce traverseaza muntii in lungul Bistritei. La motelul Rarau se poate ajunge pe un drum asfaltat ce urca din Chiril si care continua pe Izvorul Alb la Campulung Moldovenesc.

Intre cele doua masive exista mai multe locatii pentru cazare si diverse servicii:

Motelul Rarau este situat in partea centrala, cea mai spectaculoasa a masivului Rarau in poiana dintre Pietrele Doamnei si Piatra Soimului la altitudine de 1520 m, avand o capacitate de cazare de 102 locuri.

Cabana Giumalau este asezata pe versantul de sud al varfului, la altitudinea de 1600 m; are o capacitate de 30 locuri, fiind punct central al tuturor traseelor din acest masiv.

Cabana Mestecanis este asezata in poiana din pasul cu acelasi nume, pas prin care se face legatura intre Depresiunea Campulung si Depresiunea Dornelor, la altitudinea de 1060 m.

Complexul Zugreni este situat in Cheile Zugrenilor, la varsarea paraului Colbu in Bistrita la altitudinea de 745 m.

Se adauga Cabana Pastorala si Cabana Facultatii de Geografie a Universitatii Al.I.Cuza din Iasi care au regim special.

Galerie foto:
6 gânduri despre &8222;Turism in masivele Rarau-Giumalau&8221;

    • sincer nu stiu nimic de partie..nu sunt din zona respectiva..dar ar trebui sa ma interesez 😛

      oricum merci pt aprecieri! 🙂

  1. Felicitari !!! Bine prezentat,bine documentat.Fotografiile reusite.Prezentarea te imbie la drumetie.

  2. E un dar de la Dumnezeu zona respectiva, de fapt Bucovina in sine,e un aer de neuitat si zona si mankrea si tot,abia astept sa ma intorc sa ma bucur de fiecare minut din acel rai.E un loc drogat,nu poti sa te abtii sa nu mai mergi sa mai vezi odata si inca odata,si iar si iar,abia astept,fiecare sezon are specificul si minunatiile ei,nu stiu dar imi place la nebunie BUCOVINA,poate sunt si alte locuri in tara asta minunata de care fug toti tinerii si nu stiu de ce,dar mie personal ma incanta de fiecare data cand merg acolo,si oamenii parca sunt altfel,te primesc cu multa caldura si ospitalitate,te servesc cu ce au ei mai bun,nu se pune problema ca ei raman fara.Felicitari pentru prezentare si data viitoare mai multe poze,mai multe explicatii ca mi se bucura sufletul si-mi tremura stomacelul de bucurie cand vad acele locuri mirifice,multumim pt spectacolul redat prin cuvinte si explicatii,cine vrea sa-si petreaca un week-end sau mai mult ii recomnd cu caldura si din toata inima sa mearga acolo si nu ii va parea rau ca a dat catva banisori pt concediu,data viitoare sigur va merge mai mult timp,toate cele bune.

  3. I feel that is among the so much significant information for me. And i’m glad studying your article. However should observation on few general issues, The website taste is ideal, the articles is in point of fact excellent D. Just right activity, cheers cefeebdbdkeb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s