Turism pe Valea Izei

Iza izvoraste printr-un izbuc dintr-o cavitate carstica aflata in nord-vestul Muntilor Rodnei; se varsa in Tisa la vest de municipiul Sighetul Marmatiei ceea ce impune o insemnata axa turistica in cadrul zonei turistice ce se intinde pe mai mult de 100 km. Zona cuprinde culoarele vailor Iza, Mara si Tisa (de la Sighetul Marmatiei la Sapanta) dar si intinsele plaiuri si platouri de sub muntii Gutai, Lapus, Tibles si Rodnei. Are cel mai insemnat centru turistic din regiune (Sighetul Marmatiei) si o multime de asezari rurale vechi cu continut etno-flocloric traditional extrem de valoros.

CE VIZITAM?

Izvorul Albastru al Izei – rezervatie, izbuc dependent de un circuit carstic (pestera Iza 2440m lungime) sub muntele Batrana din Nord-Vestul Muntilor Rodnei, intr-o frumoasa padure de brad la care se ajunge pe un drum forestier pana la cabanele silvice.

(Izbucul Izei)

Dealul Stefanitei (Moiseiului) – pas de trecere intre culoarele vailor Iza si Viseu; punct de belvedere.

Sacel – centru ceramic renumit pentru formele traditionale nesmaltuite de culoare rosie; localitatea se afla la intersectia soselelor dintre Moisei cu cea care coboara din pasul Setref (825m) si cea care duce pe Iza la Sighetu Marmatiei.

(ceramica rosie din Sacel)

Salistea de Sus – oras cu o populatie de 5208 locuitori, case traditionale, doua biserici de lemn din sec. XVIII.

Dragomiresti – sarbatoarea pastorala traditionala (Ruptul sterpelor); loc de plecare pe valea Boicu in sud spre varful Tibles.

Bogdan Voda – temeliile casei lui Bogdan Voda; urmele bisericii voievodale de la 1330-1340; biserica din lemn (Cuhea) de la 1722 – cea mai inalta din Maramures; tesaturi, impletituri din rachita; obiceiuri si sarbatori traditionale.

(Împrejurimile comunei Bogdan Vodă de pe drumul Bocicoiului)

Ieud – doua biserici de lemn: cea din deal este pe locul uneia de la 1364 fiind cea mai veche din Maramures, pictura dateaza din secolele XV-XVI; colectie de icoane de sticla, de tiparituri vechi si o pravila din secolul XIV in limba romana.

(Interior casa traditionala din Ieud)

Botiza – biserica de lemn sec XVII si manastiri, renumit centru in tesutul scoartelor.

(Vedere sat Botiza)

Baile Botiza – mic stabiliment balnear care valorifica apele sarate ale unor izvoare; numeroase izvoare minerale.

Sieu – biserica de lemn din secolul XVIII.

–  Rozavlea – biserica de lemn de la 1717; arhitectura populara.

Stramtura – defileu de circa 2 km taiat in strate groase de gresii si microconglomerate; biserica de lemn (secolul XVII).

Glod –  renumita prin folclor si cantareti; izvoare minerale si o biserica din lemn (secolul XVIII).

Barsana – biserica din lemn de la finele secolului XVIII; arhitectura populara, porti renumite prin decoratiuni si dimensiuni, folclor; muzeu satesc; manastire cu biserica din lemn cu o turla de 57 m realizata dupa 1990.

(Complexul Barsana – Maramures)

(Poarta traditionala maramureseana)

Oncesti – pe dealul Cetatuia urmele uneia dintre cele mai mari asezari dacice; arhitectura populara.

Vadu Izei – centru al constructorilor de porti maramuresene; sediul fundatiei Agro-Tur.

Sighetu Marmatiei – municipiu (41246 locuitori in 2002); cel mai mare centru turistic care polarizeaza activitatile din toata regiunea Maramures; urme materiale din epoca bronzului in fortificatiile de pe dealul Solovan; atestare documentara, ca majoritatea asezarilor maramuresene, la 1334; vechi centru comercial si cultural (1540 – scoala in limba romana, tiparituri vechi, intre 1836-1940 a functionat Academia de Drept, 1861 – Asociatia pentru cultura poporului roman din Maramures, 1883 – Asociatie muzeala); insemnat centru economic cu traditie in prelucrarea lemnului, tesut. In oras exista: Muzeul maramuresean cu sectii de etnografie (unelte, tesaturi, covoare, masti, icoane din lemn specifice spatiului maramuresean), istorie si stiintele naturii; in cladirea fostei inchisori dupa 1990 s-a organizat „Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei”, Casa memoriala E. Wiesel; ruinele cetatii medievale de pe Dealul Solovan, biserici din secolele XV-XVIII, case memoriale (AL. Ivasiuc), Muzeul Satului de pe dealul Dobaies (constructii specifice, cele mai vechi dateaza din secolul al XVIII-lea). In timpul anului se organizeaza un festival national de datini si obiceiuri de iarna, de colinde si obiceiuri ucrainiene, apoi Targul mesterilor artizani, targuri de vite etc.

(Muzeul Satului Sighet)

(Copii in port traditional maramuresean)

– La vest de Sighetu Marmatiei cele mai importante localitati sunt: Campulung la Tisa– centru de tesaturi si Sapanta– pentru tesaturi, cusaturi renumite si mai ales pentru „Cimitirul vesel”, creatie a artistului popular Ion Stan Patras, obiectiv ce impresioneaza prin conceptia si originalitatea desenelor, picturilor si a textelor satirice de pe cruci. In amonte pe valea Sapanta exista camping, pastravarii, izvoare minerale, cascade etc.

(Cimitirul vesel de la Sapanta)

– La sud de Vadul Izei se desfasoara bazinul raului Mara. In toate satele sunt biserici din lemn, datand din secolul al XVI – XIX-lea, porti traditionale de lemn si gospodarii tipic maramuresene. De asemenea, impresioneaza portul popular si tesaturile. Sunt de retinut „tanjaua” de la Hoteni, manifestare folclorica organizata la inceputul primaverii, statiunea balneoclimaterica Ocna Sugatag (hoteluri, baza de tratament, strand cu apa sarata, lacuri rezultate prin prabusirea unor ocne de sare; rezervatie forestiera de gorun si zada), satul Sugatag (pieptare) si pasul Gutai la 987 m, de unde se poate merge la vf.Gutai si Creasta Cocosului; din satul Mara se urca in M.Ignis pe drum forestier la statiunea Izvoarele sau urmarind drumul de vale trecand prin defileul Tatarul taiat in andezite si pana la lacul de acumulare omonim.

(Manifestare folclorica – „tanjaua” de la Hoteni)

(Inscriptie de pe o poarta maramureseana)

(Taranca maramureseanca pe prispa)

Reclame

Un gând despre &8222;Turism pe Valea Izei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s