Turism pe Valea Viseului

Viseul isi are izvoarele in pasul Prislop si se varsa in Tisa in localitatea Valea Viseului, strabatand o buna parte din estul Depresiunii Maramures. Prin cei doi afluenti – Petrova si Ruscova – se patrunde in inima Muntilor Maramuresului. Din pasul Prislop soseaua ce vine de pe Bistrita Aurie urmareste culoarul Viseului pana la Petrova, dupa care trece in bazinul Ronei spre Sighetu Marmatiei. Intre Petrova si Sighetu Marmatiei pe valea Viseului si Tisei se desfasoara doar calea ferata, un drum pietruit si poteci.

Ce putem vedea  pe Valea Viseului?

– Pasul Prislop – 1416 m – cel mai inalt loc de trecere din Carpatii Orientali; punct de plecare in ascensiuni spre varful Gargalau (M.Rodnei), varful Cearcanul (M.Maramures) si rezervatia Cornedei-Ciungi; aici se organizeaza sarbatori populare intre care si „Hora de la Prislop”; exista obeliscul „Preluca tatarilor” ridicat in amintirea luptelor purtate impotriva tatarilor.

(Panorama Pasul Prislop)

(Hora la Prislop)

Statiunea climaterica Borsa (850 m), recomandata pentru afectiuni respiratorii si cele ale sistemului nervos; partii de schi, trambulina, telescaun, complex turistic cu hotel, cabana, camping; in apropiere, Cascada Cailor.

(Statiunea Borsa)

(Cascada Cailor din Muntii Rodnei)

Din Viseu se urca cu mocanita (trenuletul) pe Valea Vaserului, un tinut impadurit, strabatut de cale ferata forestiera, cu ecuartament ingust (lungime 60 km). Valea Vaserului una dintre cele mai spectaculoase, mai salbatice si mai frumoase vai din Romania, poate fi stabatuta cu un trenulet tras de locomotive cu abur.

(Mocanita Viseul de Sus)

Orasul Borsa (27032 locuitori in 2002), atestat documentar ca asezare la 1365; se desfasoara pe o lungime de peste 20 km si patrunde tentacular in lungul raurilor afluente Viseului; aici se organizeaza festivalul „Sanzienele”; hotel pensiuni, punct de plecare spre creasta principala a muntilor Rodnei si spre varful Toroiaga; belvedere larga asupra spatiului montan limitrof.

(Obiceiuri de Sanziene in Borsa)

Moisei – muzeu si ansamblu memorial opera sculptorului Vida Geza in amintirea masacrului hortist din 1944; manastire din secolul XVI.

(Monumentul eroilor martiri din Moisei – Vida Geza)

Viseu de Sus – oras (16887 locuitori in 2002) situat la confluenta cu Vaserul; hotel, punct de plecare pe Vaser, Novat (lostrita si clean vargat, specie endemica) si la varful Pietrosu (1850 m , relief glaciar, pajisti alpine intinse si paduri bogate in conifere).

Petrova – arhitectura specific maramuresana in alcatuirea si structura gospodariilor, tesaturi, obiceiuri.

Rona de Sus – asezare cu multe elemente specific ucrainiene; la 3 km spre sud se afla localitatea Costiui, cu ochiuri de apa situate in depresiuni rezultate din tasari pe fostele ocne de sare (exploatate inca din secolul XIV), motel; case si port specifice.

Rona de Jos – arhitectura populara (case porti, biserica de lemn din secolul XVIII), defileul Ronisoarei.

(Biserica de lemn din Rona de Jos)

Tisa – colectie muzeistica cu icoane pe sticla, ceramica, cusaturi, parc dendrologic.

Intre localitatile Petrova si Bocicoiu Mare se urmareste valea ingusta a Viseului si apoi a Tisei. Se impune mai intai peisajul natural cu versanti bine impaduriti ce incadreaza albia cu praguri si repezisuri de apa a Viseului. Doar cateva bazinete depresionare mici (la confluente) unde pe una-doua terase sunt catune de munte. Tisa in schimb are o vale care se largeste tot mai mult spre Sighetu Marmatiei; are terase cu localitati mai mari dar cu specific traditional.

(Casa traditionala maramuresana)

(Gospodarie maramuresana)

(Familie de maramureseni – port traditional)

Reclame

3 gânduri despre &8222;Turism pe Valea Viseului&8221;

  1. Pacat ca nu se mai pastreaza mai nimic din ceea ce a insemnat Maramures. Tocmai m-am intors de acolo, am asteptat cu nerabdare aceasta excursie si am ramas dezamagita de ceea ce am gasit. Sate intregi de vile cu etaj vopsite in cele mai tipatoare culori ridicate in curtea caselor vechi autentice care abis se mai intrezaresc…am ajuns la concluzia ca tot ce se prezinta la tv e doar pentru tv…pacat!

    • se pare ca nu ai mers sa vizitezi ceea ce este relevant in Maramures, sau poate te-a interesat doar centrul civic al celor doua municipii. Maramuresul istoric este definit de Borsa,viseu, valea vaserului, valea viseului, barsana,sighetu marmatiei(memorialul durerii),sapanta, etc. In Maramures trebuie sa ai ghid care cunoate zona si sa te duca in punctele forte. Referitor la traditi, chiar se pastreaza in aceasta zona, duminica la biserica locuitorii merg in port popular la biserica si incaltati cu opinci, se pastreaza traditiile de craciun si pasti, denota numarul tot mai mare de pensiuni din zona, care inca din mai nu mai au locuri pentru decembrie, etc. Sfatul meu este sa maimergi odata pe acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s